Verzorging van de Olijfboom

— Standplaats


Het is van belang de Olijfboom zoveel mogelijk zonlicht te bieden. Als de temperatuur in de zomer hoog genoeg is ontstaan er ook olijven aan de boom. De bladeren van de Olijfboom is egaal groen aan de bovenzijde en zilverachtig aan de onderzijde. Plaats de Olijfboom op het zuiden met veel zon, beschutte standplaats en goed doorlatende grond.

— Snoeien

Het snoeien van de Olijfboom kent twee voordelen. Allereerst is het mooier, wanneer je de olijfboom in model snoeit. Hierdoor behoudt de plant zijn mooie vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de plant, de olijfboom hoeft zijn energie over minder takken te verspreiden en dit is goed voor de vitaliteit van de plant. Het snoeien van een olijfboom kan je het beste doen in het voorjaar, in deze periode is de plant in zijn groeiperiode en zal hij zich snel herstellen.

Het snoeien van de Olijfboom doe je door dode en naar binnen groeiende takken af te knippen. Hierdoor zorg je dat het midden van de plant meer licht krijgt, wat de groei bevordert. Ook is het mogelijk om de plant meer in vorm te knippen, of takken die je minder mooi vindt weg te halen. Let er wel op dat je niet in een keer te veel verwijderd.— Winter

Ze verdragen vorst tot -15 graden
Als de olijfboom in pot staan is het bij strenge vorst wel aan te raden om de planten tijdelijk te beschermen door de pot te beschermen met noppenfolie. De plant zelf pakt u tijdelijk in met bv rietmatten of vliesdoek hoezen met ritssluiting. Het is belangrijk om de boom niet te vroeg in te pakken. Olijfbomen pakt u in als de temperatuur langdurig onder -10°C.

Belangrijk:
Laat de boom niet langer dan 2 weken ingepakt zitten. Verwijder af en toe de winterbescherming om de plant te laten luchten als het overdag rond het vriespunt is. Gebruik alleen ademend materiaal zoals vliesdoek, rietmatten en jute.


— Verzorging


De Olijfboom dient altijd in lichtvochtige grond te staan. Doordat de plant op een plek met veel licht staat, zal de plant veel water verdampen. In de zomer kan het best mogelijk zijn dat je hierdoor de plant 2 tot 3 keer per week water moet geven. Vooral als de plant in de volle zon staat.

Voorkom bij het water geven dat de Olijfboom, met de wortels, in een laag water komt te staan. Hij houd niet van Natte voeten! Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, waardoor de plant het niet lang zal overleven. Wortelrot kan pas na verloop van tijd zichtbaar worden in de plant.

Het beste kan je om de zoveel tijd de grond controleren. Dit doe je door je vingers, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na een dag al droog, dan geef je te weinig water. Is de grond na 4 dagen nog heel nat, geef dan iets minder water. Staat de boom in een pot , verdampt het water sneller dan in de vaste grond!


— Voeding

Het is niet noodzakelijk om een Olijfboom extra voeding te geven. Als je dit toch will doen, raden wij aan dit alleen in het groeiseizoen te doen. Dit is van maart tot september. Gebruik hiervoor geschikte olijfbomen voeding. bijv. van DCM meststof voor Olijven

Lees voor gebruik de verpakking en houd altijd de aanbevolen hoeveelheid aan. Geef de plant nooit meer voeding, dit kan tot verzuring en verbranding van het wortelgestel leiden.